niedziela, 26 maja 2013

Pełnoziarniste ciasteczka z bakaliami.

Dzisiaj prezentujemy pyszne, leciutkie ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, z mnóstwem chrupiących bakalii w środku, wyglądem przypominające trochę Pieguski. :)

Składniki:
1/2 kostki Kasi
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
kilka kropli aromatu pomarańczowego
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 łyżek mąki pszennej
90 g. bakalii

Sposób przygotowania:
Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki, następnie miękką ucieramy mikserem z cukrami. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, aromat, budyń, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i mąkę pszenną (pod koniec może być trudno mikserem, dlatego wygodniej będzie się przerzucić na łyżkę ;). Bakalie siekamy i mieszamy z masą. Całość wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przy pomocy łyżki i dłoni zamoczonych w zimnej wodzie układamy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie je lekko zgniatamy. Pieczemy ok. 20 minut (+/- 5 minut) - aż do zrumienienia.










Ciasteczka można zanurzyć w czekoladzie bądź ozdobić dowolnym kremem- ja użyłam czekoladowo-orzechowego w tubce, dzięki czemu mogłam kreować dowolne kształty, ale oczywiście jak zwykle zachęcamy do samodzielnych eksperymentów! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz