wtorek, 7 maja 2013

Serniczkowe placki.

Dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom sernika, którzy dodatkowo nie lubią męczyć się w kuchni i nie mają cierpliwości czekać w nieskończoność na upieczenie się ciasta. :) Nie jest to oczywiście idealny zamiennik klasycznego sernika, jednak ma przyjemny, delikatny smak, a jego dodatkowym atutem jest łatwość przygotowania.

Składniki:
1 jajko
3 łyżki mleka
200 g. twarogu (taki w kostce)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru zwykłego (ew więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie :)
kilka kropli aromatu waniliowego
2 dość czubate łyżki mąki pszennej
+ ew. cynamon do posypania i dżem do posmarowania placków

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce miksujemy twaróg z żółtkiem, mlekiem i cukrem, następnie dodajemy aromat i ciągle miksując dosypujemy po łyżce mąkę. Dodajemy białko i delikatnie mieszamy z masą drewnianą łyżką. Patelnię teflonową rozgrzewamy, możemy ją delikatnie posmarować olejem, następnie zmniejszamy ogień i wykładamy łyżką małe placuszki, spłaszczając je lekko. Smażymy z obu stron do zrumienienia.



Przepis jest banalnie prosty i maksymalnie szybki w przygotowaniu, dobrze syci i może być traktowany zarówno jako deser jak i np. kolacja. Ja swoje posypałam cynamonem i posmarowałam dżemem wiśniowym, natomiast można wypróbowywać dowolnych wersji np. z nutellą albo owocami, zachęcamy do eksperymentów i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz