poniedziałek, 20 maja 2013

Sernikowa zebra.

Dzisiejszy przepis powstał z bardzo prostego powodu- mieliśmy ochotę na zebrę, ale okazało się, że w lodówce jest pół wiaderka sera do sernika, z którym należałoby coś zrobić- tak oto powstało dzisiejsze ciasto- delikatne, kremowe, waniliowo-czekoladowe. :)

Składniki:
0.5 kg sera do sernika
1 małe opakowanie serka waniliowego
kilka kropli aromatu waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 czekolada mleczna
1/2 kostki Kasi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek + 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
W rondelku roztapiamy margarynę. Ser miksujemy z serkiem waniliowym, aromatem oraz cukrami. Następnie dodajemy po 1 jajku i nadal miksując dodajemy 5 łyżek mąki ziemniaczanej, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Na parze rozpuszczamy czekoladę. do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady dolewamy połowę masy serowej i dokładnie mieszamy. Do jasnej masy dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, a do ciemnej jedną i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wlewamy najpierw łyżkę jasnej masy, a na nią ciemnej i tak aż do wykończenia obu mas (ja nie podzieliłam masy dokładniej, dlatego zdecydowanie większa była powierzchnia tej jasnej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50-60 minut.



Ciasto jest lekkie, przyjemnie słodkie i dosłownie rozpływa się w ustach, na letnie dni można je podać np. z gałką lodów waniliowych. Zachęcamy do wypróbowania i życzymy smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz