Z uwagi na fakt, że jest majówka oraz że zbliża się sezon grillowania i imprezowania, przedstawiamy dzisiaj przepis na szybkie, pyszne i dodające energii po udanym wieczorze śniadanie. :) Podejrzewam, że większość z nas nie ma ochoty rano na spędzanie wieczności w kuchni, ale jednocześnie potrzebuje czegoś odmiennego od chipsów i ciastek, najlepiej ciepłego i domowego- takie właśnie jest prezentowane dzisiaj danie!
Składniki:
2 duże jajka
3 łyżki mleka
2 łyżki otrębów pszennych
1/3 ogórka zielonego
2 rzodkiewki
1/4 cebuli
1 plaster szynki sojowej, u mnie typu salami (dla nie-wegetarian oczywiście dowolnej)
oregano, pietruszka, curry, słodka papryka
+ ketchup do polania
Sposób wykonania:
Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem, dodajemy otręby, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Ogórka, rzodkiewki, cebulę i szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię teflonową. Do masy jajecznej dodajemy przyprawy i warzywa i dokładnie mieszamy. Patelnie można pędzelkiem/ręczniczkiem posmarować olejem. Wylewamy masę i przykrywamy. Po paru minutach przy pomocy talerza przewracamy całość na drugą stronę i smażymy 1-2 minuty. Wykładamy na talerz, polewamy ketchupem i gotowe!
Oczywiście do masy jajecznej możemy dodać dowolne warzywa, a także np. sery, traktując to danie tym samym jako dobry (i kreatywny!) sposób na pozbycie się resztek z lodówki. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz