Dzisiaj przepis na pyszne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na wierzchu babeczki z borówkami amerykańskimi. Są przygotowane z wodą zamiast mleka, ale absolutnie nie pogorszyło to ich smaku. ;)
Składniki:
1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (może być zwykły waniliowy)
1 budyń krówkowy (taki do gotowania)
100- 150 g. borówek amerykańskich
1 jajko
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
kilka kropli aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy razem w jednej misce, dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. W osobnej misce roztrzepujemy jajko z wodą, olejem i aromatem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy chwilę- tylko do połączenia. Masą wykładamy babeczki do 2/3 wysokości (u mnie silikonowe foremki, wyszło 12 babeczek) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na termoobieg na 15- 20 minut.
Oczywiście borówki można podmienić np. na jagody czy inne drobne owoce, gotowe można posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladą, ale równie dobrze smakują same. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz