niedziela, 21 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi

Pozostajemy w klimacie borówek i prezentujemy dzisiaj kolejny przepis z ich udziałem- tym razem będzie to pyszne, delikatne ciasto drożdżowe, które dzięki otrębom owsianym w kruszonce możemy uznać za całkiem zdrowy deser! ;)

Składniki:
25 g. świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!) mleka
1/3 szklanki cukru + 1 łyżeczka
2 szklanki mąki (u mnie jedna typ 480, jedna pełnoziarnista) + 1 łyżeczka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (może być zwykły waniliowy)
skórka otarta z 1 małej cytryny
1/3 szklanki oleju
2 jajka
100 g. borówek amerykańskich + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka: masła, cukru, mąki, otrębów owsianych (na kruszonkę)
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy do kubeczka, zasypujemy łyżeczką mąki i cukru i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut do wypłynięcia. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukry, dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy, następnie wlewamy do niej drożdże, dodajemy jajka i olej i mieszamy wszystko dokładnie łyżką bądź mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego (ciasta nie da się wyrabiać ręką- jest zbyt delikatne, lekko lejące się). Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę - wszystkie składniki rozcieramy dokładnie w palcach i odstawiamy całość do lodówki. Borówki myjemy, a następnie mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto przekładamy delikatnie do formy (najlepiej prostokątnej), na wierzchu kładziemy owoce, posypujemy cynamonem, a następnie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na termoobieg na 20-30 minut.



Dobrym pomysłem jest też dodanie do kruszonki wiórków kokosowych czy migdałów, można też mąkę w całości zastąpić otrębami bądź posiekanymi płatkami owsianymi. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz