poniedziałek, 29 lipca 2013

Placki otrębowo- twarożkowe

Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne danie/przekąskę, które można naprawdę szybko przygotować i to z niewielu składników, a efekt jest naprawdę świetny. ;)

Składniki:
1 jajko
1 mocno czubata łyżka twarożku (u mnie ze szczypiorkiem)
3 łyżki wody
3 łyżki otrębów
6 oliwek
1 ostra papryczka
1 plaster szynki sojowej (bądź zwykłej dla nie-wege ;)
zioła prowansalskie, słodka papryka, curry
kilka plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:
Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy otręby, przyprawy i twarożek i odstawiamy na chwilę. Oliwki kroimy w plasterki, papryczkę i szynkę drobno siekamy, a następnie dodajemy je do masy jajecznej. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie na rozgrzaną wykładamy łyżką placki. Smażymy na złoto, odwracamy i podczas dopiekania spodu kładziemy na wierzchu ser do roztopienia.



Oczywiście do placków można dodać dowolne warzywa, a gotowe podać z sosem bądź ketchupem. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz