Dzisiaj prezentujemy przepis na kolejną sernikową alternatywę- tym razem będzie to wersja z białą czekoladą i czekoladowymi ciasteczkami na spodzie. :)
Składniki:
750 g. sera do sernika
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 duży budyń waniliowy (64 g.)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 biała czekolada
150 g. czekoladowych ciasteczek
3 łyżki mleka
+ opcjonalnie 100 g. bakalii
Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozdrabniamy/blendujemy na piasek i wykładamy nimi wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrami, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce sera oraz budyń. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli mamy bakalie, to siekamy je i mieszamy z masą. Białka delikatnie drewnianą łyżką łączymy z resztą masy, a następnie całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 70 minut w 170 stopniach funkcja góra- dół.
Oczywiście można do tego przepisu dodać dowolną czekoladę np. kawową czy mleczną, zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz