W końcu nadszedł ten piękny czas, kiedy nie musimy omijać szerokim łukiem cukinii i bakłażanów ze względu na ich horrendalne ceny- znowu są tanie! ;) Parę dni temu, z myślą o grillu, zaopatrzyliśmy się w dość dużą, bo ponad 0.5 kg. cukinię, jednak przez niesprzyjające warunki pogodowe grill nie wypalił, więc pozostało pytanie - co zrobić z cukinią? Tak oto powstał dzisiejszy przepis na prostą w przygotowaniu faszerowaną cukinię. :)
Składniki:
1 spora cukinia
1 woreczek ryżu paraboiled
1 cebula
1 średnia marchewka
kilka plastrów sera żółtego
bulion/kostka bulionowa
1 mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki ketchupu
przyprawy (sól, pieprz, chilli, kilka kropli soku z cytryny, cukier, słodka papryka)
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w bulionie wg przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy na pół, środek delikatnie wydrążamy łyżką, zostawiając ok. 1 cm. 'marginesu' po bokach. Wydrążone części cukinii kroimy w kostkę, podobnie cebulę. Marchewkę kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy marchewkę i na końcu cukinię, smażymy jeszcze chwilę. Pod koniec doprawiamy odrobinę solą, pieprzem i chilli i przekładamy do miseczki. Do kubeczka wlewamy koncentrat i ketchup, dodajemy ok 3-4 łyżki ciepłej wody oraz przyprawy i mieszamy. Ugotowany ryż mieszamy z farszem warzywnym i wypełniamy nim wydrążony środek cukinii. Na wierzchu lejemy sos pomidorowy, na który następnie kładziemy ser. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20- 30 minut.
Do tego dania świetnie pasowałyby podsmażone pieczarki, niestety my nie mogliśmy już żadnych nigdzie dostać. Zapraszamy do samodzielnego eksperymentowania z przepisem i życzymy smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz