czwartek, 27 czerwca 2013

Faszerowana papryka z tuńczykiem

Dzisiaj, wbrew pogodzie, prezentujemy kolorowy i letni przepis na faszerowane papryki. Jest to danie dość 'leniwe'- wszystko wystarczy ze sobą wymieszać i wrzucić do piekarnika, więc zdecydowanie pasuje do wszechobecnej, apatycznej aury. ;)

Składniki:
2 średnie papryki
1/2 woreczka ryżu brązowego
1/2 puszki tuńczyka
8-10 oliwek zielonych faszerowanych papryczkami
1/2 dużego pomidora
1 mała cebula
przyprawy (chilli, pieprz, zioła prowansalskie, pietruszka)
2 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryczki nacinamy od góry i usuwamy z nich gniazda nasienne, jeżeli nie chcą 'stać' ścinamy też na płasko kawałeczek wypustek na spodzie. Pomidora i cebulę kroimy w kostkę, oliwki na połówki. Mieszamy razem warzywa, ryż i tuńczyka, doprawiamy do smaku. Gotowym farszem wypełniamy dokładnie papryki, a następnie wierzch przykrywamy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180- 200 stopniach.



Do przepisu można wykorzystać ryż, który został nam np. z poprzedniego dnia, można też zastąpić go makaronem, albo -w wersji ekspresowej- kuskusem. Zachęcamy do eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz