Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne, wegetariańskie kotleciki z kaszy gryczanej, z pietruszką i żółtym serem. Są naprawdę fantastyczne i na pewno przekonają nawet mięsożercę. ;)
Składniki:
200 g. kaszy gryczanej
2 mniejsze jajka
150 g. startego sera żółtego
2 czubate łyżki twarożku (u mnie ze szczypiorkiem :)
2 łyżki bułki tartej
solidna garść pietruszki
przyprawy (słodka papryka, pieprz, sól, chilli)
olej do smażenia
bułka tarta i otręby pszenne do panierowania
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej jajka, twarożek, przyprawy, posiekaną pietruszkę i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i ser żółty i ponownie dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i układamy na patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Kotleciki można dowolnie urozmaicać np. dodając do nich podsmażone pieczarki, można też wypróbować tego przepisu do innego typu kasz, gorąco zachęcamy do eksperymentów i życzymy smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz