środa, 19 czerwca 2013

Gulasz wegetariański.

Od dłuższego czasu chodziła za mną ochota na wege gulasz z GreenWaya, dlatego też kiedy okazało się, że mamy wspólne, wolne popołudnie, zdecydowaliśmy się na przygotowanie naszej wersji tej potrawy. Gulasz jest pyszny, sycący i zadowoli podniebienie nawet mięsożercy! :)

Składniki:
1 puszka pomidorów
6 kotletów sojowych
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
4 duże pieczarki
1 kostka bulionowa
1 mały koncentrat pomidorowy
przyprawy (szczypta płatków chilli bądź chilli mielone, pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka, szczypta cukru)

Sposób przygotowania:
Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy w garnku na oleju. Cebulę kroimy w piórka i po odparowaniu pieczarek z wody, dodajemy je do garnka. W międzyczasie gotujemy wodę w drugim garnku, rozpuszczamy w niej kostkę bulionową i gotujemy kotlety sojowe ok. 5 minut. Po ich ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w paseczki, nie wylewamy bulionu! Fasolę czerwoną odsączamy na sitku z zalewy. Do pieczarek i cebuli dodajemy pomidory w puszce, a następnie 2-3 łyżki wazowe bulionu, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Następnie dodajemy fasolę czerwoną i po kilku minutach, kiedy wszystkie składniki się połączą, dodajemy pokrojone kotlety, gotujemy jeszcze przez chwilę (ale nie za długo, żeby się nie rozpadły) i podajemy.



My nasz gulasz podaliśmy dość nietypowo- bo z kluskami śląskimi, natomiast będzie pasował też do kasz, ryżu bądź zwykłego makaronu. Zachęcamy do eksperymentowania i życzymy smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz