Przepis na sernik z bakaliami prezentowaliśmy już tutaj http://smaczny-pomysl.blogspot.com/2012/10/sernik-waniliowy-z-bakaliami.html jednak ta wersja różni się nieco od poprzedniej, przede wszystkim brak w niej masła, za to znajdziemy w niej śmietankę i mleko. Poza tym proporcje są nieco większe, więc zadowoli nasze podniebienia na dłużej! ;)
Składniki:
1 paczka ciastek digestive + mała paczka czekoladowych herbatników
1 kg. sera z wiaderka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
małe opakowanie śmietany 36%
1 budyń waniliowy z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bitej śmietany w proszku
100 g. bakalii
Sposób przygotowania:
Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie spód wykładamy ciastkami digestive, uzupełniając luki rozkruszonymi herbatnikami. Ser miksujemy z cukrami, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, budyń, śmietanę, mleko, bitą śmietanę w proszku i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy bakalie (ja dałam w całości, ale można posiekać) i mieszamy dokładnie masę łyżką. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód i pieczemy 1.5h w 150 stopniach na termoobiegu.
Sernik ten piecze się znacznie dłużej niż jego 'starszy brat', ale zdecydowanie warto na niego poczekać, gdyż jest niezwykle lekki i delikatny. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i życzymy smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz