Oto jeden z obiecanych przepisów deserowych- pyszny, miękki placek waniliowy, z lekko chrupiącym wierzchem i kawałkami czekolady z orzechami. Przepis nie wymaga dużo pracy, a do jego przygotowania nie potrzebujemy dużej ilości cukru, więc zdecydowanie warto go wypróbować. ;)
Składniki:
1/2 kostki Kasi (miękkiej- musi poleżeć przynajmniej godzinę w temp. pokojowej)
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
odrobina aromatu waniliowego
1/2 szklanki mleka
12 łyżek mąki pszennej (od serca, nie płaskie ;)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 g. czekolady mlecznej z orzechami
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrami oraz jajkami, aż masa zacznie robić się jednolita. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ciągle miksując dodajemy po łyżce mąki pszennej na zmianę z mlekiem. Na koniec dodajemy aromat i ponownie miksujemy. Czekoladę kroimy na niewielkie kwadraciki i mieszamy łyżką z masą. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35- 40 minut.
Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, idealne będzie pasować np. do lodów waniliowych i bitej śmietany. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i życzymy smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz